Bij het begrip “halve maantjes” denkt u misschien in eerste instantie aan de specifieke staat van een zeker hemellichaam. Natuurlijk, de maan is altijd bij ons en we zien haar regelmatig in verschillende uiterlijkheden aan de hemel verschijnen. Van volledig donker via wassende maan naar volle maan en afnemende maan. Een halve maan is dan ook een voor iedereen herkenbare vorm. Het is de vorm van de maan, wanneer haar ronde gezicht slechts voor de helft door de zon beschenen wordt: een recht door het midden afgesneden cirkel. Deze vorm is erg handig voor verschillende huishoudelijke toepassingen. Flessenlikkers, keukenhulpmiddelen waarmee de laatste restjes uit inflexibele verpakkingen worden geschraapt, hebben de vorm van halve maantjes. Sommige tafelvormen hebben één rechte rand en één volledig gebogen rand, wat ze handig maakt om tegen een muur te plaatsen. Dit bespaart weer ruimte. Zo zijn halve maantjes overal om ons heen te vinden. Een leuk voorbeeld is het fenomeen van de halve maantjes op de trap. Dit kunnen traptreden zelf zijn in de vorm van halve cirkels, of de trapbedekking die de vorm van halve maantjes heeft. Trapbedekking heeft de functie om uitglijden te voorkomen en het vaak gladde en gelakte oppervlak van de trap te beschermen tegen eventuele schade. Trapmatten in de vorm van halve maantjes zijn erg voordelig en handig om te dienen als trapbedekking. Zeker voor doe-het-zelvers zijn deze half cirkelvormige trapmatjes ideaal. Sterker nog, ze zijn zelfs zo gemakkelijk aan te brengen, dat ook minder handige mensen er prima mee uit de voeten kunnen.

Halve maantjes voor traptreden

Wat moet u zich daar nu bij voorstellen, die halve maantjes voor op de trap? Het zijn in feite stukken stevig textiel met een ruw oppervlak. Dit ruwe oppervlak zorgt ervoor dat het risico op uitglijden grondig verminderd wordt. U kunt dus veiliger de trap op en af. Bovendien beschermt deze laag textiel de treden eronder tegen gebruiksschade. Het is voor elke trapeigenaar (en wie heeft er nu geen trap) aan te raden een bedekking van textiel aan te brengen. Dit hoeft dus niet de gehele trap te bedekken, want de hier besproken halve maantjes zijn ook uitermate geschikt voor het beoogde doeleinde. De enthousiaste klusser in huis zal staan te springen om zijn trap helemaal gebruiksklaar te maken. Het is dan misschien een teleurstelling voor dit bevlogen knutseltype dat de halve maantjes zo ontzettend makkelijk aan te brengen zijn. Ze hebben immers een zelfklevende achterkant. Wanneer de trap voldoende schoon en ontvet is, zullen de halve maantjes dankzij deze plakkende achterkant stevig op te trap bevestigd kunnen worden. Enkele andere voordelen van dit soort trapbedekking zijn onderstaande.

  • Ze zijn in verschillende kleuren en afmetingen te verkrijgen.
  • Vanwege de verschillende beschikbare formaten kunnen ze op elke trap worden aangebracht.
  • Ze zijn van overzichtelijk en handelbaar formaat.
  • Ze zijn heel erg goed te betalen.
  • Ze zijn gemakkelijk online te bestellen.

Ook minder ervaren klussers kunnen dus met halve maantjes eenvoudig hun eigen trap bekleden en zo een veiligere woonomgeving creëren. Wie geïnteresseerd is in binnenhuisarchitectuur kan zich bovendien uitleven op de kleurkeuze. Deze kan namelijk dusdanig worden gedaan, dat de halve maantjes perfect aansluiten bij de dominante kleuren in uw huiskamer, gang of overloop. Of u nu rood, blauw, groen, geel, bruin, wit of zwart textiel op uw trap wilt leggen, het is allemaal te krijgen. Gespecialiseerde webwinkels kunnen u bovendien van advies voorzien wanneer u niet goed weet wat voor soort trapbekleding het beste geschikt is voor uw situatie. Halve maantjes zijn vrijwel altijd een goede oplossing. Ze zijn immers erg goedkoop en perfect af te stellen op uw specifieke trap. Hebt u dertig treden, dan bestelt u dertig aparte trapmatjes. Het enige waar u even op moet letten is de breedte van de treden en het formaat van de gewenste trapmatjes. Ook wanneer u een wenteltrap wilt bekleden dient er extra te worden gelet op de minimale breedte van de trede waarop u het matje op wilt aanbrengen. Voor een rechte trap hoeft hier geen rekening mee te worden gehouden.

Webwinkel

Zoals al gezegd zijn halve maantjes te halen bij online webwinkels. Het voordeel hiervan is dat u vaak direct bij een leverancier besteld, wat de kans verkleint dat het gewenste product niet op voorraad is. Daarbij worden alle beschikbare producten direct digitaal ‘uitgestald’ en kunt u kiezen uit het breedst mogelijke aanbod. U krijgt op de website van de webwinkel een mooi overzicht van het aanbod door middel van fotografische en tekstuele beschrijvingen van de producten. U kunt vervolgens lekker rondsnuffelen en de voor u beste keuze maken. Denk hierbij aan kleur, formaat, aantal en prijs van de gewenste halve maantjes. Ook staan de experts van de klantenservice voor u klaar wanneer u vragen, opmerkingen of problemen hebt over of met de website. Zij kunnen u zowel inhoudelijk als technisch adviseren en bijstaan gedurende het gehele aankoopproces. Hoewel online winkelen een steeds populairdere en steeds meer gebruikte manier van kopen is, kunnen er natuurlijk nog altijd ongeregeldheden optreden. In dergelijke gevallen schiet de klantenservice direct te hulp. Normaal gesproken loopt alles bij een online aankoop op rolletjes. Betalen gaat erg gemakkelijk en u hoeft de deur niet uit. Ook voor het aanschaffen van trapbekleding is het online winkelen tegenwoordig dus een oplossing. Binnen enkele dagen hebt u de bestelling al in huis en kunt u aan de slag met uw trap. Met weinig moeite heeft u zo in korte tijd een veilige en prachtige trap.