Stoerekindjes-regenkleding - Fleece sjaalDoor de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn er veel materialen ontworpen die goed in kleding gebruikt kunnen worden. Door de nieuwe mogelijkheden kunnen er hele speciale kledingstukken worden gemaakt met uitzonderlijke functies. Er zijn vele verschillende soorten synthetische materialen ontstaan en er worden ook nog steeds vele nieuwe vezels ontwikkeld. Een veel gebruikte en ook erg bekende is de stof fleece. Deze stof is erg zacht en daardoor aangenaam om te dragen, daarnaast isoleert het hele erg goed. Deze eigenschappen maken het perfect om een fleece sjaal te maken. Vooral voor kinderen is het een fijn materiaal om te dragen, het kriebelt niet snel en gaat lang mee. We zullen nu even kort uitleggen hoe de fleece sjaal is ontstaan en zullen daarna ingaan op wat de voordelen van het dragen van een fleece sjaal is.

Het ontstaan van de fleece sjaal

De kern van de synthetische stof waaruit een fleece sjaal bestaat is dat het gemaakt is van materialen die niet in de natuur voorkomen. Het wordt gemaakt van aardgas en aardolie, een andere breed bekende stof zoals fleece is nylon. Beide worden niet gemaakt van materiaal dat zo in de natuur voorkomt. De fleece sjaal heeft zijn ontstaan eigenlijk te danken aan de ontdekking van nylon. Sinds het ontdekken en patenteren van nylon door DuPont in 1938 wordt het gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Door het grote succes van nylon is er veel aandacht besteed aan het ontdekken van meer soortgelijke stoffen met andere, of misschien betere, eigenschappen. Zo is de fleece sjaal hieruit voortgekomen. De stof fleece wordt echter niet enkel voor sjaals gebruikt, ook voor andere soorten kleding is fleece erg handig. Denk bijvoorbeeld aan een deken of een lekkere warme trui. De fleece sjaal is nog helemaal niet zo lang bekend. Pas sinds vijftien jaar kunt u een sjaal van fleece kopen. De wat oudere lezers onder ons zullen zich het ontstaan van deze stof nog wel kunnen herinneren. De naam fleece komt, zoals het al wel doet vermoeden, uit het Engels. Fleece betekent in het Engels namelijk vacht, deze naam is hieraan gegeven omdat het een zacht uiterlijk heeft en ook erg zacht aanvoelt. Niet alleen de stof waarvan de fleece sjaal gemaakt is is van belang, ook de productie methoden voegen extra functies aan de stof toe. Bij het maken van de producten van fleece wordt het namelijk los gebreid en daarna gewassen. Door het wassen gaat de gebreide sjaal krimpen en daardoor lijkt het op een schaapsvacht. U kunt hier de gelijkenis zien met vervilten, waar deze methode van productie ook wordt gebruikt. De fijne eigenschappen die de sjaals hierdoor krijgen zijn onder andere:

  • De sjaals zijn heel erg warm en isoleren goed
  • Toch ademen de sjaals ook goed en krijgt u dus niet een zwetende huid
  • Ook zijn de fleece sjaals licht van gewicht
  • De sjaals van fleece drogen erg snel en zijn dus zeer geschikt voor sporten

Aan de andere kant heeft de fleece sjaal ook enkele nadelen. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet helemaal winddicht. Voor echt koud en winderig weer kunt u dus beter kiezen voor een ander soort sjaal. Maar aan de andere kant kunt u de fleece sjaal wel winddicht maken door twee lagen te maken met een membraan ertussen. U dient dus goed op te letten bij het aankopen van een dergelijke sjaal. Vraag de verkopers duidelijk wat voor eigenschappen de sjaal heeft. De gezondheid van uw kind is namelijk erg belangrijk. Doe dus een beetje extra moeite op de juiste sjaal voor uw kind te vinden of geef een beetje meer geld uit voor een sjaal van fleece met twee lagen.

Algemene voor en nadelen van fleece

Hierboven hebben we al enkele eigenschappen besproken van fleece sjaals. Deze eigenschappen kunnen al worden gezien als voordelen van een dergelijke sjaal voor het gebruik voor uw kind. Maar er zijn ook wat algemenere voor en nadelen die genoemd moeten worden. Zo zijn de sjaals van fleece erg goed bestand tegen slijtage. Hierdoor gaan ze erg lang mee en blijven ze er ook lang goed uit zien. De kleuren vervagen niet snel en vooral voor kinderen is het erg fijn dat ze niet snel kapot gaan. Kinderen denken bij het buitenspelen niet aan het netjes houden van hun kleren, de sjaal van fleece kan echter goed tegen het ruige spelen van uw kind. Daarnaast is het fijn dat deze sjaals erg makkelijk en goed te reinigen zijn. Vooral omdat kinderen hun kleren snel vies maken is het vervelend als vlekken moeilijk uit de kleren gaan. Bij een sjaal van fleece heeft u hier echter minimaal last van, vlekken zijn moeiteloos uit de sjaal te halen met minimale moeite. Het gebruikersgemak van een fleece sjaal is dus aanzienlijk hoger dan sjaals die van natuurlijke vezels worden gemaakt. Aan de andere kant moet wel gezegd worden dat de milieu impact van fleece erg groot is. Doordat het gemaakt wordt van fossiele brandstoffen is de CO2 uitstoot erg groot bij de productie en wordt dus bijgedragen aan de opwarming van de aarde. Maar aangezien de fleece sjaal zo veel langer meegaan dan sjaals van natuurlijke vezels zou je kunnen zeggen dat de productie kosten voor het milieu opwegen tegen de vervuiling die komt kijken bij het maken van meerdere andere sjaals.