babynatura - Wollen maillotZo lang mensen veehouderij hebben geperfectioneerd, wat ongeveer tegelijkertijd gebeurde met de ontwikkeling van de landbouw, hebben we regelmatig producten van dieren gebruikt waarvoor we ze niet hoefden te slachten. Zuivelproducten zoals eieren en melk (en daardoor ook boter en kaas) kwamen met regelmaat beschikbaar. Maar het vee leverde niet alleen eetbare producten: ook wol werd met de introductie en ontwikkeling van veehouderij een steeds belangrijker product. Van wol konden kleding en dekens worden gemaakt. Kleding voor vrouwen bestond vooral uit over- en onderrokken die de benen prima warm konden houden in combinatie met sokken en kousen. Voor mannen bestond er naast de (vaak nog) leren broek ook de wollen maillot. Zoals je op veel Middeleeuwse en Renaissance afbeeldingen en schilderijen kunt zien dragen de heren zeer strak zittende kleding om hun benen. Aangezien nylon of andersoortige ietwat elastische stoffen nog niet bestonden, laat staan wijd verbreid en beschikbaar waren, was de wollen maillot een uitermate geschikt kledingstuk om het gehele onderlijf warm te houden. Bent u dus op zoek naar een wollen maillot, hetzij voor uzelf, voor uw partner of voor uw man, dan staat u dus in een lange traditie van wollen-maillot dragers. Over maillots gesproken: het woord maillot heeft in verschillende regionen van het Nederlands en Frans taalgebied net een andere betekenis. In Nederland wordt er een soort panty mee bedoeld, oftewel een kledingstuk dat bestaat uit beenlange kousen die door een broekje aan elkaar worden verbonden en die gewoonlijk onder een rok of (korte) broek worden gedragen, met name in de winter en door kleine meisjes van pakweg de basisschoolleeftijd. In Vlaanderen verwijst een maillot echter naar een trainingspak, dus naar een tweedelig, gemakkelijk zittend pak dat je aantrekt wanneer je gaat sporten of een dag geen zit hebt om je fatsoenlijk aan te kleden. In Frankrijk wordt de maillot echter gezien als een vager aangeduid, diverser soort kledingstuk. Zo is de ‘maillot jaune’ de gele wielrennerstrui uit de Tour de France en heet een badpak een ‘maillot de bain’. Het moge duidelijk zijn dat een wollen maillot dan ook alleen in de Nederlandse betekenis van het woord echt ergens op slaat. De andere bedoelde kledingstukken zijn over het algemeen van andere, modernere, scheikundig bedachte en door de mens uitgevonden materialen gemaakt. Zo niet de Nederlandse wollen maillot!

De voordelen van een wollen maillot

Hoewel maillots ook wel voorkomen in andere materialen, is de wollen maillot veruit de populairste. Dit is te verklaren aan de hand van de vele voordelen die wol biedt als stof voor kleding, en die dus worden gedeeld door de wollen maillot. Die voordelen zijn de volgende:

  • Een wollen maillot is uitermate geschikt voor het warmhouden van het lichaamsdeel – over het algemeen het been – waar het kledingstuk omheen zit. Dit heeft te maken met de textuur, het natuurlijke harige materiaal en daardoor de sterk isolerende kracht van wol. Wol functioneert voor een schaap immers als warme vacht; daar verandert niets aan wanneer het is verwerkt in een wollen maillot.
  • Een wollen maillot werkt, ook weer dankzij de natuurlijke eigenschappen van het materiaal, licht waterafstotend. Dit komt omdat wol letterlijk schapenhaar is en alle soorten haar zijn verbonden aan huid, die bepaalde oliën en vetten afscheidt en daarmee het haar gezond en glanzend houdt. Dit is bijvoorbeeld waarom je eigen haar op den duur ook vettig wordt als je het niet wast. Wol heeft op diezelfde manier een licht beschermend en waterafstotend vetlaagje. Dit gaat er natuurlijk wel beetje bij beetje af wanneer je het regelmatig wast.
  • Aangezien wol zo’n enorm oud materiaal is, dat al letterlijk eeuwenlang – als niet millennia lang – wordt gekaard, gesponnen, geverfd en verwerkt tot kleding en dekens, bestaat er inmiddels een enorme expertise op het gebied van spinnen, weven en het creëren van kleding uit wol. Een willekeurige wollen maillot – mits vakkundig geproduceerd – komt dus met een enorme geschiedenis aan vakmanschap, kennis en traditie.

Omdat wol zo goed in staat is tot isoleren en het geven van warmte, is een kledingstuk zoals een wollen maillot bij uitstek geschikt voor mensen die niet meer of nog niet goed in staat zijn zichzelf warm te houden. Denk hierbij aan baby’s en bejaarden. Een wollen maillot of wollen pyjama werkt dan op een gure herfst- of winternacht in bed een stuk beter dan een kruik, waarvan je ook maar weer net precies de goede temperatuur moet hebben en die gedurende de nacht vanzelf ook weer afkoelt en met een beetje pech net zo koud wordt als de buitenlucht. Een wollen maillot helpt iedereen echter de eigen lichaamswarmte vast te houden. Ideaal geschikt dus voor baby’s, kleine kinderen en ouderen voor in de koudere maanden van het jaar.

Babymaillots en nog veel meer

Lijkt een wollen maillot u nou geschikt voor uw baby (of als cadeau voor die van een ander), dan is de volgende vraag natuurlijk waar u zo’n fantastisch veelzijdig product kunt kopen. Het zal u niet verbazen dat alles via internet beschikbaar is, via uitermate betrouwbare en professionele webwinkels. Kijk bijvoorbeeld bij de webwinkel Baby Natura, te vinden op babynatura.nl. Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft voor de aankoop van een wollen maillot voor een baby: prijzen, maten, wasvoorschriften en zelfs een uitleg over waarom de voetjes van de wollen maillot zo groot zijn. Puur vakmanschap! Kijk er lekker even rond: deze webwinkel heeft nog veel meer interessante artikelen te bieden!